Hızlı İletişim

30 yılı aşkın geçmişimiz ve tecrübeli kadromuzla kusursuz işler yapmaktayız.

icon_widget_image Pazartesi-Cuma: 8:00-17:00; Pazar: kapalı Bandırma Organize Sanayi Bölgesi 1.Sokak No:11, 10902 Gönen/Balıkesir +90 (266) 713 00 22 +90 (266) 713 20 22 icon_widget_image info@atilimendustri.com
a

Vinç Nasıl Kullanılır ?

“Vinç Nasıl Kullanılır?” sorusunun cevabını sizler için derledik.

Vinç Nasıl Kullanılır?

Vincin nasıl kullanılması gerektiği ile ilgi olarak yetkili yek makam emniyet müdürlüğü ve vinç operatörü eğitimi düzenleyen kurslardır. Vinç kullanma mantığı basit olsa da her şeyden gönce çok büyük dikkat ve odaklanma gerektirir. Bir vinç üstünde askıda yük varken operatör asla ellerini kumanda panelinde kaldıramaz.

Kimler Vinç Kullanabilir?

Vinç kullanabilecek kişilerin öncellikle odaklanmaya dayalı işlerde çalışmaya yatkın olması ve sabırlı bir yapıya sahip olması gerekir. Vinç herkes tarafından kullanılabilir hatta engelli kişiler de çok rahatlıkla kule vinç yönetebilirler. Burada önemli olan kullanacak operatörün algısının açık olmasıdır.

Vinç Kullanma İçin Gerekli Şartlar Nedir?

  • Vinç operatörü ehliyetine sahip olmak,
  • 18 yaşından büyük olmak,
  • Vinç operatörü olmaya elverişli olduğunu gösterir sağlık raporuna sahip olmak,
  • Operatör psikoteknik sınavını geçmiş olmak.
  • vinç nasıl kullanılır

    Vinç Güvenliği Nedir?

    Vinç kullanırken alınması gereken güvenlik önlemleri hem vinci kullanan operatör hem de onunla beraber aşağıda sahada çalışan işçiler için hayati öneme sahiptir. Vincin iç temel risk faktörü vardır. Bu risk faktörlerinden birinde bile bir aksaklık olursa bu durumda geri dönülemez sonuçları olacak kazalar ortaya çıkabilir. Vinci etkileyen risk faktörleri şunlardır:

  • Vinç operatörünün eğitimi, tecrübesi ve iş halindeyken işe ne derece hazırlıklı olduğu.
  • Vincin genel durumu ve teknik kapasitesi.
  • Vincin taşıdığı yük ve yükün durumu.
  • Bu üç faktörün beraber halde kusursuz olması gerekir ki vinç sağlıklı olarak işleyebilsin. Örneğin mükemmel durumda bir vinç ehli olmayan veya söz konusu yükseklikte çalışmaya alışkın olmayan bir operatör tarafından kullanılırsa kazalara sebep açabilir. Veya örneğin operatör o gün uykusunu almamışsa bu durum iş başındayken dikkatsizliklere ve kazalara yol açabilir.

    Diğer yandan operatör ne kadar iyi olursa olsun vincin bakımı düzenli yapılmamışsa ve metal yorgunluğu sebebiyle eskiyen parçalar değiştirilmemişse bu durumda vincin yine bir kazaya yol açması kaçınılmaz olabilir. Diğer yandan şunu da unutmamak gerekir ki

    iyi bir operatör bindiği vincin durumundan mutlaka haberdardır ve tehlike arz eden bakımları yapılmamış bir vince binmez.

    Vincin Taşıyabileceği Yük Miktarı

    Vincin taşıdığı yük özellikle çok ağır yükler söz konusu ise en büyük risk unsurlarından birisi haline gelir. Vincin taşıyacağı yükün kesinlikle vincin azami ağırlık haddinden fazla olmaması gerekir. Aksi halde çok ciddi kazalar meydana gelebilir. Özellikle kule vinçlerde devrilme gibi meydana gelebilecek kazalar vinç operatörü başta olmak üzere etraftaki insanların da ölmesine veya ağır yaralanmasına sebep olur. Vincin her zaman belirli bir ağırlık haddi yedekte bırakarak çalışması gerekir. Asla maksimum ağırlıkta dahi çalıştırılmamalıdır. Diğer yandan operatör ve şantiye şefleri vincin taşıdığı ağırlık ile hava koşullarını iyi mukayese etmelidir. Zira örneğin normalde 10 ton olan bir yük rüzgarın etkisiyle vince çok daha fazla yük bindirebilir.

    Vinç Nerede Kullanılır?

    Vinçlerin kullanım alanları çok çeşitlidir. Vinçler yükün olduğu her yerde kullanılır. Bu sebeple her kullanıma uygun farklı vinç tipleri vardır. Vinçler imalat ve inşaat işlerinin değişmez elemanlarıdır Vinçlerin kullanım alanlarına bakacak olursa şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Vinçler büyük inşaat projelerinde kullanılırlar.
  • Vinçler köprü, baraj veya havaalanı gibi kamusal inşaat projelerinde kullanılırlar.
  • Vinçler stadyum, gökdelen veya alışveriş merkezi gibi uç büyüklükte inşaat projelerinde kullanılırlar.
  • Vinçler denizcilik sektöründe gemi inşaatı çalışmalarında kullanılırlar.
  • Vinçler arama ve kurtarma çalışmalarında kullanılırlar.
  • Vinçler itfaiye teşkilatları tarafından yangın söndürme destek konularında kullanılırlar.
  • Vinçler fabrikalarda aktif olarak yük kaldırma işlerinde kullanılır.
  • Yorum Gönder