Şantiye Nedir ?
“Şantiye Nedir?” sorusunun cevabını sizler için derledik.
Şantiye Nedir?
Bir yapının projesi hazırlandıktan sonra projeye bağlı uygulamaların gerçekleştirildiği geçici çalışma alanına şantiye denir. Yapının türüne göre şantiyelerin büyüklüğü ve içinde bulunan yerleşim yerleri farklılık gösterir. Şantiyede birçok farklı birim koordine şekilde çalışır. Burada çalışan kişilere şantiyeci ismi verilir. Birimlerin bağlı olduğu tepe noktadaki sorumlu kişi ise şantiye şefi denir.
Enerji sahaları, Karayolu ve Havayolu inşaatları, maden sahaları gibi çalışma alanları şantiye olarak kabul edilir. Projede yapılması hedeflenen asıl bina dışında inşaat sahasında bulunan diğer binalar geçici binalardır. Bu binalara çoğu zaman şantiye binaları da denmektedir. Fark ettiyseniz şantiye üzerinde bulunan her şey ismini genelde şantiyeden alır. Öyle ki sahada çalışan mühendislere de çoğunlukla şantiye mühendisi diye hitap edilir.
Şantiye nedir terimi dilimize Fransızca bir sözcük olan Chantier’ den geçmiştir. Çok kısa süre içinde inşaat ile ilgili tüm çalışma alanlarının ortak adı haline gelmiştir.
Bir yapının inşasına başlanmadan önce tüm detayların en ince ayrıntısına kadar planlanması gerekir. Malzeme, ekipman, insan gücü, mekan ve emek ihtiyacının belirlenmesi, temin edilmesi, düzenlenmesi ve etkin şekilde kullanılması şantiye organizasyonu olarak adlandırılır. Aranızda illa hatırlayanlar çıkacaktır, 1984 yılında yapımına başlanan Çankaya Oteli’nin kaba inşaatı bittikten sonra otelin içinde kule vincin unutulduğu fark edildi. Daha sonra o vincin otele zarar vermeden çıkarılması için büyük zahmete girildi. Şantiye organizasyonu iyi şekilde yapılmazsa bu tip durumlarla karşılaşılma ihtimali yüksektir.
Şantiye Nedir? Kurulum Aşamaları Nelerdir?
Öncelikle en çok iş kazasının yaşandığı sektörün inşaat olduğunu bilmeniz ve attığınız her adımda bunu göz önünde bulundurmanız gerekli. Şantiyede tüm güvenlik önlemlerinin İSG kurallarına uygun şekilde alındığına emin olmalısınız. En ufak ihmal, tahmin edemeyeceğiniz derecede büyük sonuçlar doğurabilir.
Güvenlik önlemleri alındıktan sonra ise planlama yapılmalıdır. Şantiyede hangi binaların bulunacağı, geçici binaların asıl proje binasına oranının kaç olduğu, şantiyenin ne kadar süre aktif kalacağı üzerine düşünülmesi gereken konulardır.
Şantiye kurulmadan önce yapılan çalışmalarda aşağıdaki durumlar araştırılmalı ve gerekli çalışmalar yapılmalıdır:
Ulaşım durumu: Dış ve şantiye içi ulaşım planlanmalıdır. Örnek vermek gerekirse; yük kamyonlarının geçiş saatinde aynı güzergahta bir inşaat çalışması varsa işler çakışır ve birinden biri ertelenmek zorunda kalır. Şantiyenin çevresinde bulunan tüneller ve köprülerde yük sınırının kaç olduğuna da mutlaka öncesinde bakılmalıdır.
Servis imkanları: Fiyatları ile birlikte enerji ve su imkanları belirlenmelidir. Şantiyede önceden mevcut olarak su veya enerji imkanı bulunuyorsa bunlar değerlendirilmelidir.
Yerleşim: Şantiyede yer alacak binalara karar verilmelidir. Zemin yapısı, şantiye şartları, yer altı su seviyesi, komşu yapılarla ilişki yerleşim planını etkileyen önemli faktörlerdir. Genellikle şantiye binalarında konteyner ve prefabrik yapılar tercih edilir.
İş gücü: Firma iş gücü kaynakları, işçi ücretleri, işçi servis ve yemek imkanları belirlenmeli bunlardan dolayı ortaya çıkacak maliyet hesaplanmalıdır.
Şantiye Yerleşim Planlaması Nasıl Yapılır?
Şantiye yerleşimi planlanırken göz önünde bulundurulması gereken bazı faktörler vardır:
Şantiye aktiviteleri: İnşaat sahası şantiyede yapılan tüm faaliyetlere şantiye aktiviteleri denir. Bu aktiviteler için gerekli zaman, alan, iş gücü imkanı önceki çalışmalar göz önünde bulundurularak tahmin edilebilir.
Verimlilik: Şantiyelerde genelde zamanla yarışılır. Bir imalat, belirlenen zaman aralığında gerçekleşmelidir. Aynı şekilde proje, firmanın prestiji açısından teslim tarihine mutlaka yetiştirilmelidir. Bu yüzden şantiye yerleşimi gün sonunda yapılan işlerden maksimum verim alınacak şekilde tasarlanmalıdır.
Ulaşım: Şantiyede sıklıkla sirkülasyon problemleri yaşanır. Bu sorunların kaynağı da şantiye yerleşim planı yapılırken ulaşım faktörünü göz önünde bulundurmamaktır. Ulaşım iyi planlanmazsa yapılan işin verimi düşer.
Kontrol: Şantiye içerisindeki insan, malzeme ve iş makinesi akışı kontrol edilmelidir.
Personel konaklaması: Personellerin konaklama ve dinlenme alanları belirlenirken iş sahasına yürüme olarak çok uzak mesafe seçilmemelidir.
Bu etmenler analiz edilerek çok iyi şekilde değerlendirilmelidir.
Şantiye Binaları Nelerdir?
Şantiyede bazı binaların mutlaka bulunması gerekse de, projenin büyüklüğüne göre şantiyede bulunan bina sayısı değişkenlik gösterebilir.
Şantiye binalarında kullanılacak malzeme seçilirken bölge şartlarına ve iklim koşullarına uygunluk göz önünde bulundurulmalıdır. Çoğunlukla şantiyelerde prefabrik ve konteyner malzemeden üretilmiş hazır binalar kullanılır. Sökülüp takılması kolay, fiyatları ise ucuzdur.
Şantiye Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
Şantiyeler isimlerini proje türlerine göre alır. Her şantiye çeşidine göre yapı tip, yapı boyutu, yapım metodu vardır.
Ülkemizde sıklıkla rastlanan başlıca şantiye çeşitleri bunlardır. Ayrıca bu listeyi uzatmak da mümkündür.
Şantiyede Kimler Çalışır?
İnşaat sektörü dolaylı olarak yaklaşık 140 farklı sektör ile ilişkilidir. Yani bir inşaat işinde hem dışarıda hem içeride çok çeşitli iş kolları için insan gücüne ihtiyaç duyulur. İnşaatın lokomotif sektör olarak adlandırılması da bu yüzdendir. İstihdama ve üretime güzel katkıları vardır.
Şantiyede çalışan meslek grupları şu şekildedir: